Dossier Epithalon, professor Ronald DePinho :

Professor DePinho werd beroemd dankzij zijn wetenschappelijke studie, de eerste die in Nature werd gepubliceerd, die de transformatie van muizen onder de werking van telomerase onderzocht. Oude Muizen worden weer jong na activering van de productie van telomerase in de cellen.

Het werd vaak gepubliceerd omdat bleek dat het lichaam en de organen van de muizen naar hun oorspronkelijke vorm terug keerden, zoals bij een jong individu.

DePinho-mices-rejuvenated# Extracten uit de Wall Street Journal :
“Verouderingsziekten teruggedraaid bij muizen”

Eerdere experimenten met caloriebeperking en andere methoden hebben aangetoond dat aspecten van veroudering kunnen worden vertraagd. Dit lijkt de eerste keer dat sommige leeftijdsgerelateerde problemen bij dieren daadwerkelijk zijn omgekeerd.

“Deze muizen hadden een leeftijd gelijk dat gelijk is aan 80 jaar bij mensen, en stonden op het punt te sterven,” zei Ronald DePinho, coauteur van de studie en onderzoeker bij het Dana-Farber Cancer Institute in Boston. Na het experiment, “keerden ze terug naar de fysiologische equivalent van jonge volwassenen.”

Het experiment was gericht op telomerase, een enzym dat de DNA eenheden maakt die de uiteinden van chromosomen, telomeren genoemd, verzegelt. Deze DNA eenheden, aangeduid als telomeren, gedragen zich als de plastic kapjes aan de uiteinden van een veter, die voorkomen dat de chromosomen ontrafelen en de genen in deze losraken. In 2009 wonnen drie Amerikaanse wetenschappers de Nobelprijs voor de geneeskunde voor het ophelderen van de mysteries van telomerase.

Als mensen ouder worden, zijn lage niveaus van telomerase gekoppeld aan de erosie van de telomeren. Dr. DePinho en zijn collega’s wilden zien of door het reactiveren van telomerase bij muizen, zij verkorting van telomeren konden stoppen-of eventueel omkeren en de klok dus bij een aantal verouderingsaspecten terug te draaien.

Een maand later,vertoonden de behandelde muizen verrassende tekenen van verjonging.Over het geheel genomen waren hun telomeren langer geworden en de niveaus van telomerase waren toegenomen. Hierdoor werden de slapende brein stamcellen wakker en begonnen nieuwe neuronen te produceren. De milt, testes en de hersenen groeiden in omvang.
DePinho-souris-rajeunies-telomeres
Bovendien begonnen belangrijke organen beter te functioneren. De behandelde muizen herwonnen hun reukvermogen. De mannelijke dieren ‘eens reproductief verarmd, begonnen nieuwe zaadcellen te produceren en hun partners gaven geboorte aan grotere broed. De behandelde dieren bleven een typische levensduur houden, hoewel ze niet langer leefden dan normale muizen.

Het terugdraaien van leeftijdsgerelateerde verval, gezien bij de dieren, “rechtvaardigen de verkenning van telomeren verjongingsstrategieën voor leeftijdsgerelateerd ziekten,” concludeert de krant.

Statistisch gezien, hebben mensen met langere telomeren in hun bloedcellen een toename van het aantal gezonde jaren na hun 60ste,zei Dr. DePinho. En mensen boven de 60 met de kortste telomeren, hebben hogere percentages van diabetes, hart-en vaatziekten en Alzheimer.

DePinho_Ron.tif

# Extracten uit The Harvard Gazette :

Onderzoekers onder leiding van Ronald A. DePinho (boven), een Harvard Medical School professor in de genetica, zeggen dat hun werk voor de eerste keer een dramatische ommekeer aantoont van de vele aspecten van leeftijdsgerelateerde degeneratie bij muizen, een mijlpaal in de vergrijzingswetenschap bereikt door gemodificeerde muizen met een regelbare telomerase gen.

Met het ouder worden bij mensen, worden lage telomerase niveaus geassocieerd met progressieve erosie van telomeren, die vervolgens kunnen leiden tot weefsel degeneratie en functionele achteruitgang bij ouderen. Door het creëren van muizen met een telomerase-schakelaar, waren de onderzoekers in staat om vroegtijdig ouder geworden muizen te genereren. De schakelaar heeft wetenschappers in staat gesteld te bepalen of de reactivering van telomerase bij de dieren, telomeren zou herstellen en de tekenen en symptomen van veroudering zou inperken.

Het werk toonde een dramatische ommekeer van de vele aspecten van het ouder worden, met inbegrip van omkering van hersenziekten en onvruchtbaarheid.

Telomeer verlies creëerde een cascade van signalen die leiden tot de beëindiging van de celdeling of zelfvernietiging. Stamcellen gaan met pensioen , organen atrofiëren en hersencellen sterven.

# Video over deze geweldige experiment: